Tu cum iubesti si socializezi?

Written by Published in Socializare Brașov
dragoste brasov

Se pare ca neintelegerile din cuplu la fel ca si cele profesionale, au ca si cauza principala, modurile de a iubi sau socializa.  Gary Chapman a scris cartea “ Cele 5 limbaje ale Iubirii”, carte pe care cu siguranta o recomand tuturor cuplurilor insa nu, numai.

limbaje ale iubirii

Nu am putut sa nu observ asemanarea izbitoare dintre relatia personala si cea profesionala, mai ales cand este incadrata in 5 modalitati de iubire sau socializare.

 

 

 

Intai va voi detalia care sunt aceste 5 limbaje ale iubirii  :

Cuvintele de incurajare ( sunt oamenii carora le place sa auda cuvinte de bine, fac si primesc complimente cu zambetul pe buze.Sunt adeptii verbalizarii punctelor pozitive si in majoritatea cazurilor lideri)

Timpul acordat ( sunt oamenii pentru care nu conteaza atat de mult ce zici sau ce faci,atata timp cat esti langa ei constant. )

Primirea de daruri ( sunt oamenii pentru care nu conteaza atat de mult ce zici, ce faci sau daca esti alaturi de ei atata timp cat le faci cadouri)

Serviciile ( sunt oamenii pentru care conteaza cel mai mult ce faci pentru ei, ce servicii, favoruri le oferi fara a cere ceva inapoi)

Mangaierile fizice ( sunt oamenii pentru care apropierile fizice conteaza mai mult decat fapte sau vorbe. Sunt acel gen de persoane care, in timpul unei conversatii, te ating usor pe umar sau pe mana)

Acum ca stim fiecare din e categorie facem parte, va va fi mai usor sa va dati seama unde gresiti sau de unde pornesc conflictele. Marea problema este ca iubim/socializam asa cum ne place noua, nu cum i se potriveste partenerului/colegului/ angajatului.

De exemplu, in cuplu, pe ea o relaxeaza mangaierile, in timp ce pe el il relaxeaza timpul acordat. Ce se intampla? Se vor indeparta, deoarece initial, in loc sa acorde iubire prin modalitatea placuta de celalalt o vor da prin modalitatea placuta de el. De aici si expresia: “Nu a mers relatia, deoarece era nepotrivire de caracter “

La fel ca si exemplul din relatia personala exista aceeasi problema si in cea profesionala, care se aplica si la nivel manager-subaltern la fel ca si relatiile intercolegiale.

Vom discuta despre relatia manager-subaltern. Luati-va cateva minute sa observati ca modul de relationare al angajatilor este cumva impus de catre manager ( manageri) iar de obicei, in necunostiinta de cauza, managerul impune un singur mod de socializare care ori se potriveste foarte putinor angajati ori niciunuia, lucru care va crea frustrari si proasta relationare in echipa, ceea ce va duce la lipsa productivitatii si creativitatii.

Ai decis cum iti place sa fi iubit si cum sa fi abordat in societate? Te-ai gandit cum sa iubesti si sa relationezi de acum inainte? Pentru un scurt rezumat tine minte doar aceasta fraza: Iubeste cum iti place si lasa-te iubit doar de cine iti place!

Kim

Kim