Despre vin si degustari de vin

Written by Published in Sănătate și frumusețe
vin la masa

Atât vinul cât şi branza, cu traditii vechi de secole, sunt produse naturale care se consumă frecvent împreună. Ca regulă, cu cât brânza este mai albă şi mai proaspătă, cu atât vinul trebuie să aibă o aromă şi un miros mai puternic de fructe.

Marele avantaj al acestei combinaţii este faptul că atât brânza cât şi vinul se pot consuma în starea lor naturală, cu puţină pregătire sau chiar deloc, fiind astfel o alegere ideală pentru gustări rapide.

Nu există reguli stricte pentru alegerea vinului care acompaniază un anume tip de brânză deoarece cele mai bune selecţii sunt aproape întotdeauna bazate pe gusturi individuale.

Alegerea vinului poate fi influentata de sezon, vinurile albe fructuoase sunt asociate cu vara si se servesc la temperaturi joase 12-14°C, iar cele rosii robuste sau corpolente sunt asociate cu iarna servindu-se la 16-18°C.

Prin alegerea vinurilor pentru masa trebuie sa urmarim o armonizare cat mai buna a gustului mancarurilor cu cel al vinurilor.
La o masa obisnuita, putem servi un singur vin, ales in functie de meniu si de preferintele fiecaruia. La o masa cu caracter festiv, cu meniu bogat, pot fi servite 3 vinuri, in urmatoarea ordine: un vin alb sec, un vin rosu, vin dulce sau demidulce.

Vinurile albe se potrivesc bine cu mancarurile putin colorate, preparate din peste, din carne alba de pasare, creier, cu sosurile galbene sau albe.

Vinurile rosii se asociaza cu preparatele din carne rosie: vita, porc, miel, vanat, cu sosuri de culoare inchisa.

Kim

Kim