Despre psihoterapie si relationare

Written by Published in Dezvoltare personală
psihoterapy

Psihoterapia si consilierea sunt domenii noi aparute in societatea noastra.Din multitudinea de definitii ale psihoterapiei am ales psihoterapia ca fiind interventia psihologica realizata stiintific si in spirit umanist in scopul optimizarii autocunoasterii dezvoltarii personale si in scopul modificarii factorilor psihologici implicati in tulburarile psihice si somatic.

Psihoterapia este o teorie dar si o metoda practica, jumatate arta jumatate stiinta.Astazi exista peste 700 de metode de psihoterapie si toate au acelasi scop, sa-l ajute pe om sa devina mai bun, sa iubeasca, sa fie fericit si sa aibe o viata implinita plina de semnificatie si valoare.

Omul modern se confrunta din pacate cu o criza majora a propriei identitati, nu reuseste sa se regaseasca pe sine si sa-si identifice valoarea fiind tot mai dezorientat, lipsit de modele care sa-l inspire si sa-l motiveze in sens pozitiv.

Psihoterapia este o modalitate eficienta si foarte utila de dezvoltare prin cunoastere de sine care cuprinde omul in intregime si il ajuta sa devina un intreg.Este un demers de cunoastere dar si de formare a relatiei de incredere in sine, in oameni si in viata.

Relatia terapeut-client este o relatie bazata pe incredere, aceasta fiind ingredientul principal  fara de care nu se poate crea relatia terapeutica si nu poate incepe procesul terapeutic de dezvoltare si schimbare.

Increderea este de fapt piatra de temelie pentru crearea, dezvoltarea si cresterea oricarui tip de relatie umana.A comunica si a relationa este una din problemele majore cu care ne confruntam noi atat tinerii din ziua de azi cat si cei adulti, intreaga societate.

Relationarea si comunicarea fata in fata, verbal, a devenit foarte dificila, o sursa de stres si tensiune.Ne este mai usor sa comunicam la telefon, prin intermediul retelelor de socializare, s-a pierdut acea bucurie, placere, satisfactie de a ne vedea, intalni, exprima impreuna emotiile, gandurile, trairile in fata altor persoane.Asta inseamna sa fim deschisi si autentici pentru ca viata impune permanente schimbari in noi, cu ceilalti si cu lumea.

Ruperea de noi insine, de ceilalti si de mediu duce la boala, comportamente nepotrivite, nesanatoase si neadecvate in situatie.

Omul traieste si experimenteaza viata in trei cadre:social, cuplu si solitar.Cunoasterea, separarea si gestionarea acestor dimensiuni ajuta la cresterea si dezvoltarea noastra psihica si emotionala.Aceste dimensiuni ne ajuta sa intelegem cum functionam si ne da repere necesare pentru a avea relatii sanatoase .

Socialul ne impune sa respectam si sa folosim normele, regulile si legile, iar relatiile sunt reglate de acestea.

Cuplul implica deschidere, trairea afectivului si a intimitatii, trasarea granitelor si limitelor, compromisul.

Solitudinea aduce cunoasterea si crearea armoniei in mine si cu mine.Toate aceste trei dimensiuni fac un intreg fara de  care noi ca fiinta nu putem functiona in plan psihic, relational, uman.

Kim

Kim