Comunicarea si intelegerea in relatia de cuplu

Written by Published in Dezvoltare personală
comunicarea si relatia cuplu brasov

Unul dintre ingredientele necesare unei relatii de lunga durata este comunicarea. Sa vorbesti cu partenerul este o forma de comunicare, insa e nevoie de mult mai mult decat atat. Este nevoie de comunicare si intelegere in relatia cu omul de langa noi.

Iata cateva sfaturi importante care puse in practica pot face minuni.

1. Asculta

Este foarte greu sa asculti. Dar sa asculti cu adevarat ce spune celalalt, fara sa-l intrerupi, fara sa judeci, fara sa propui solutii in locul lui. Doar sa-l asculti, si atat. Multi dintre noi se tem atat de mult sa nu fie ascultati, incat vorbesc incontinuu. Ironic, chiar cei care vorbesc mult sunt cel mai putin ascultati.

2. Forteaza-te sa auzi

Te-ai oprit din vorbit, insa mintea ta tot cauta lucruri noi si noi pe care sa le spui, pe care ar fi trebui sa le spui, pe care poate ca n-a fost bine ca le-ai spus etc. In tot acest timp, cineva vorbeste, iar tu nu-l auzi, pentru ca esti prea concentrat pe ce vrei tu sa spui. Opreste-te din gandurile tale si asculta cu adevarat! Forteaza-te sa auzi ce spune celalalt.

3. Fii prezent

Cateodata discutiile se transforma in dispute, apoi iar in discutii. Din respect pentru partener, respectiva discutie (disputa) ar trebui sa fie concentrata doar pe un singur subiect. Daca, de exemplu, in discutie este subiectul “Cine duce gunoiul?” sau “Cine gateste?” discutia ar trebui axata numai pe acest subiect si atat.Nu aduceti in discutie chestiuni de genul “Lasa ca eu duc copiii la scoala, deci tu trebuie sa duci gunoiul!”. Dispute acestea pot escalada si se pot transforma in certuri urate. Daca nu ajungeti la nicio concluzie care sa va multumeasca pe amandoi, continuati discutia alta data, cand amandoi veti fi mai calmi.

4. Fii pregatit sa cedezi

De cate ori te-ai incapatanat sa continui o cearta doar pentru ca voiai sa iasa ca tine, desi simteai ca poate nu ai dreptate. Sunt momente, insa, cand pur si simplu trebuie sa te retragi. Atunci cand ai cedat intr-o discutie, ai simtit ca ai facut un compromis si ca ai renuntat la o parte din tine? Daca da, atunci ar trebui privite altfel lucrurile. Cum ai vrea sa ai o relatie? Una fericita in care, din cand in cand, poti fi in dezacord cu partenerul de viata? Sau o relatie nefericita, dar in care tu ai tot timpul dreptate? Daca a avea tot timpul dreptate iti da mai multa satisfactie decat fericirea partenerului de viata, inseamna ca nu ti-ai gasit partenerul potrivit.

Usor de spus greu de facut nu?La teorie toti suntem buni, cu practica e mai greu.De aceea atelierele noastre de comunicare ne ajuta si ne invata sa comunicam mai bine, sa invatam practic mici trucuri care de multe ori ne pot salva relatia cu partenerul nostru de viata.

Partyforyou inseamna o comunitate de oameni deschisi spre nou, spre comunicare si socializare.

Verifica lista noastra de evenimente si aplica la ceea ce te atrage mai mult.Cu siguranta vei invata lucruri noi, pozitive, care te vor ajuta mai mult decat ti-ai imaginat.

www.partyforyou.ro

Kim

Kim