Ce este dezvoltarea personala?

Written by Published in Dezvoltare personală
dezvoltare personala brasov

Auzim deseori de notiunea dezvoltare personala si probabil ca nu suntem toti familiarizati cu astfel de termeni care oricum, daca nu sunt descrisi in detaliu, raman vagi si destul de greu de inteles.

In primul rand, dezvoltare personala este un termen umbrela care acopera mai multe aspecte, dar in esenta reprezinta un proces care ne faciliteaza recunoasterea unicitatii individuale, ne ajuta sa ne scoatem in evidenta resursele personale, sa ne constientizam valorile si sa comunicam eficient.

Cum se formeaza un grup pentru dezvoltare personala?

Participarea la un astfel de grup presupune alegerea unor nise de discutie, adica se concentreaza totul asupra a ceea ce membrii grupului doresc sa exploreze si sa dezvolte. De regula iau parte in jur de 10-12 persoane, care nu se cunosc intre ele, acest lucru este important pentru ca favorizeaza deschiderea si explorarea. Ajuta de asemenea si prin diversitatea experientelor, a feed-back-ului primit si oferit, a experimentarii prin prisma altora a unor situatii sau roluri. Un angajament extrem de important luat odata cu hotararea de a participa la un grup este mentinerea confidentialitatii, responsabilitate care revine fiecarui membru.

Cine modereaza un grup pentru dezvoltare personala?

Nu oricine.Un astfel de grup este condus de un specialist (psiholog, consilier, psihoterapeut, coach) care a trecut la randul lui printr-un proces de dezvoltare personala. Consilierul este liderul formal al grupului, avand rolul principal de a-i ajuta pe ceilalti sa se cunoasca mai bine pentru a putea evolua. Adica are capacitati de ascultare si de intelegere, rafinate odata cu experienta, are un simt creativ ridicat necesar in ghidarea membrilor grupului catre ceea ce este realmente important, adica ceea ce este dincolo de cuvinte, de modul de exprimare sau de comportamente de suprafata. Acesta da dovada de empatie si deschidere catre ceilalti, de prezenta emotionala, trasaturi care ii impulsioneaza si mai mult pe participanti sa exploreze laturi personale. Umorul este o trasatura esentiala, si am zice chiar vitala in tot ceea ce presupune relatiile sociale, cu atat mai mult ar fi de dorit sa fie prezenta la un moderator al unui grup pentru dezvoltare personala.

Cu ce ma ajuta?

Chiar daca nu avem neaparat o problema concreta care sa ne determine sa luam parte la un grup pentru dezvoltare personala, cu siguranta avem nemultumiri sau consideram ca sunt lucruri care ar putea fi imbunatatite. De cele mai multe ori, mai ales cand e vorba de dinamica relatiilor in care ne aflam, avem tendinta sa punem preponderent pe seama celorlalti indreptarea unor aspecte. Este o tendinta generala, insa daca ne oprim o secunda si analizam situatia, ne putem da seama ca fiecare comportament sau atitudine are o consecinta. Cu alte cuvinte daca noi am schimba ceva la noi, aceasta schimbare ar influenta o reactie diferita din partea celuilalt. “Eu fac astfel si el reactioneaza asa, iar daca pe viitor voi face diferit, cel mai probabil si el va reactiona diferit”. Dupa un astfel de proces de evolutie personala, pe langa faptul ca ma voi cunoaste mai bine, imi voi putea exploata partile bune, imi voi putea imbunatati acele parti mai putin dezvoltate, fiind capabil sa privesc o situatie din mai multe perspective si sa o aleg pe cea care ma avantajeaza cel mai mult: cognitiv, emotional, persoal si interpersonal. Nu-i putin lucru!

Nu ramane decat sa decid momentul prielnic pentru a ma implica intr-un astfel de proces.

Psihologi: Hosu Roxana-Ioana si Neagoe Gratiela

Kim

Kim