Apa – izvorul vietii si al sanatatii

Written by Published in Sănătate și frumusețe
apa

Stim ca omul poate rabda de foame 2-3 saptamani, dar de apa numai 3-5 zile.Sursele de apa atrag toate formele de viata si nu intamplator asezarile omenesti si civilizatiile au inflorit in jurul unor rauri, lacuri sau mari.De fapt, 75% din suprafata planetei noastre este alcatuita din apa, dar din pacate doar 1% se poate utiliza ca apa potabila.Din pacate, aceasta cantitate este in permanenta scadere si se poate constata o  criza a apei si daca luam in considerare ca in lume mor zilnic 35000 de oameni, din care 5000 sunt copii, din cauza lipsei de apa potabila sau din cauza poluarii ei.

Cele mai puternice poluari au loc in zonele industriale, in cele unde functioneaza complexe zootehnice si in preajma suprafetelor pe care sunt depozitate ingrasaminte chimice sau pesticide intrebuintate in agricultura.

Prezenta in apa a unor compusi organic (pesticide, fenoli, hidrocarburi, etc.) a unor metale grele (plumb, cupru, crom, cadmiu, mercur), a unor compusi radioactive sau chiar a unor germeni patogeni ridica problema purificarii apei potabile.

Apa are o deosebita importanta pentru organismul uman, este un compus indispensabil vietii, pierderea a 10% din apa organismului ducand la moartea acestuia.Apa inseamna 70-75%  din greutatea totala a unei persoane adulte iar la nou –nascuti putand ajunge la 80% .Procentul cel mai mare de apa se afla in sange, creier, muschi, rinichi si plamani, tesutul osos, cartilaginous si adipos contin mai putin, 20-30%.

Pentru mentinerea functiilor vitale  si a sanatatii, un adult trebuie sa consume zilnic 2-3 litri de apa in f-ctie de activitatile fizice si conditiile climaterice.Anual el introduce in organismul lui aproximativ 1000 de litri de apa sau 60.000 litri in medie pe viata.

Pentru a evita patrunderea in organism odata cu aceasta cantitate de apa a unor compusi daunatori sanatii omului este absolut necesar ca apa potabila sa fie pura.Aceasta cerinta este calea spre o sanatate buna.

Sa avem deci mare grija la ce fel de apa consumam pentru ca nu conteaza doar cantitatea in cele din urma, ci calitatea ei.

Kim

Kim